Dit artikel verscheen voor het eerst in de maart 2016 editie van Octane magazine

 

Beste Richard,

Kijk eens aan – jij bent een ondernemer! Ik weet dat jij denkt dat je alles onder controle hebt en dat je het beter weet dan ik, maar ik heb 20 jaar meer ervaring dan jij, dus luister. Luisteren is in feite een van de meest nuttige dingen die je kunt doen als je net begint – niet alleen naar mij, je oudere en verstandigere zelf maar naar iedereen die bereid is je advies te geven. Hier nog een paar tips die je moet weten om het meeste uit je ondernemingsreis te halen.

Mensen willen graag helpen; ze willen echt niet je ideeën stelen. Ga op zoek naar een mentor of zakenpartner die de vaardigheden en ervaring bezit die jij niet hebt, of luister goed naar hen. Dwaal niet af als ze over statistieken beginnen; maak aantekeningen en probeer de dingen die ze voorstelen. En plan regelmatig vergaderingen zodat je het beste kunt profiteren van hun kennis. Neem nou maar van mij aan dat het de moeite waard is om nu je tijd te investeren. Dit bespaart je een hoop ellende, moeite en geld in de toekomst. Nu we het toch over leren hebben, lees boeken en artikelen over het bedrijfsleven. Probeer zoveel mogelijk informatie in je hoofd op te slaan. Ik weet dat je denkt dat je dit niet hoeft te doen, maar daar kom je nog wel achter. Terwijl je bezig bent, wordt ook lid van een vakvereniging zodat je omringd bent door mensen met dezelfde gedachten. Een ondernemer kan heel erg eenzaam zijn. De meeste van je vrienden hebben geen idee waar je mee bezig bent en dat is prima, maar bouw een netwerk op met mensen die dat wel weten en die je kunnen helpen om dit uit te breiden. Hier komen de meest inspirerende samenwerkingen en partnerschappen vandaan.

Maak volledig gebruik van het feit dat je geen angst kent. Als je eenmaal 40 bent met een gezin en rekeningen die betaald moeten worden dan is alles anders. De beste mogelijkheden liggen verscholen in het onbekende, en om deze te vinden moet je erop uit gaan en dit gewoon doen – maak je geen zorgen over het feit dat je jonger bent dan alle anderen. Dat maakt niemand wat uit. Ik heb ooit een leesbril gekocht voordat ik naar een vergadering ging zodat ik er meer professioneel uitzag. Deze bril was zo sterk dat ik amper iets kon zien. Een nep bril is gewoon geldverspilling; het gaat om jouw passie en enthousiasme. De rest leer je terwijl je bezig bent.

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven als je van start gaat, is om je te concentreren op winst en kosten. Vroeger dacht ik dat alles draaide om de groei van een onderneming, zolang ik maar groeide dan zou alles in orde zijn. Sindsdien heb ik mij gerealiseerd dat dit waarschijnlijk de meest slechte manier is om een zaak te runnen. Iedere onderneming gaat door een moeilijke periode heen – meestal na een paar jaar – en een snelle groei kan uiteindelijk leiden tot een faillissement, dus let altijd op de kosten.

Nog meer advies: Neem geen mensen aan omdat je ze leuk vindt. Vrienden kunnen goede medewerkers zijn maar denk goed na over het aannemen van mensen. Een zeer goede medewerker verricht drie keer zoveel werk als een gemiddelde medewerker, dus het is de moeite waard om er achter te komen of ze echt zo goed zijn voordat je ze in dienst neemt. En werf altijd potentiële mensen die onderdeel kunnen uitmaken van je onderneming. Ben geduldig, de juiste persoon komt echt wel voorbij.

Nu ik toch bezig ben, laat je niet misleiden door te denken dat een ondernemer iemand is als het personage van Charlie Sheen in “Wall Street”. Zo sexy is het niet. Ondernemer zijn, houdt zoveel meer in. Het kost tijd. En de waarheid is dat je nooit echt meer vakantie hebt. Terwijl je in de stoeltjeslift zit om te gaan skiën of lekker op het strand ligt, je gedachten zullen altijd bij je onderneming zijn en als dit niet het geval is dan klopt er iets niet.

Maar het belangrijkste is dat je gelooft in je succes, omarm je idealisme en promoot je passie. Het is een geweldige kracht om te hebben. Maar vergeet niet om controles en evenwichten vast te stellen zodat je niet in het wilde weg zaken doet en na twee maanden op straat moet slapen. Zoek iemand die je zwakke punten kan compenseren en je helpt de financiële aspecten zo snel mogelijk te begrijpen voordat het te ingewikkeld wordt. Tot slot, als je denkt dat je een goed idee hebt, begin dan meteen! Met afwachten kom je niet ver.

En heel veel succes!

Richard

P.S. Je zult merken dat even lekker hardlopen aan het einde van de dag net zo goed werkt tegen stress als een paar pilsjes… en je kunt nu beter beginnen met sporten dan de schade te moeten compenseren als je 40 bent!

 

Lees verder: website link
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin